Tuesday, 12 March 2013

BERITA TERKINI !!! TENTERA SULU MENYOROK DENGAN IMEJ WARAK SERTA IMAM DI KAMPUNG

PENDUDUK TERKEJUT DENGAN PENAMPILAN TENTERA SULU DI KAWASAN KAMPUNG


Berita Terkini, tentera sulu yang mati dibelasah penduduk selepas kejadian tembak-menembak di Kampung Simunul dan Sri Jaya mengakibatkan enam polis terbunuh 2 Mac lalu, berselindung di sebalik imej warak kerana sering menjadi imam ketika kenduri serta menguruskan jenazah, terutama dalam kalangan orang Suluk di perkampungan itu.
Penduduk Kampung Simunul menganggap lelaki dikenali sebagai Imam Rashid itu sebagai berpengetahuan agama, tetapi kini ramai menganggap Rashid bersama rakan pengganasnya sebagai ‘syaitan’ kerana keganasan mereka membunuh anggota polis dengan kejam.

Sepanjang wartawan Harian Metro berada di daerah ini, rata-rata penduduk yang mengaku mengenalinya terkejut apabila mendapat tahu lelaki itu adalah pengganas yang terbabit dalam kejadian 2 Mac itu.

Dalam kalangan masyarakat Suluk di kampung itu, Rashid dianggap orang penting dalam pelbagai urusan berkaitan keagamaan, tetapi hanya dalam kalangan masyarakat itu.
ARTIKEL BERKAITAN : 
Seorang penduduk yang mahu dikenali sebagai Utoh, 35, berkata, Rashid sering menjadi imam kenduri dan menguruskan jenazah orang Suluk.

4 comments:

 1. entah apa lagi taktik mereka lepas ni..hurmm

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebenarnya mereka lebih arif dlm bab perang....kite kurang pengalaman dalam bab perang yg sebenar...

   Delete
 2. Replies
  1. Sebenarnya mereka lebih arif dlm bab perang....kite kurang pengalaman dalam bab perang yg sebenar...

   Delete