Jom Tambah Duit Secara Online

Tabung oo Tabung

KLIK SINI YE !!!

Monday, 22 October 2012

NAK YANG MANA? JOM FIKIR SEJENAK DEMI DIRI SENDIRI !!!!


KELEBIHAN MRTA DAN MLTA

MRTA               =Morgage reducing Term Assurance (cost 5% dr loan amount)
MLTA                =Morgage Level Term Assurance (cost 2X as much more compared to the
                          premium MRTA)
Morgage Life    = Individual life insurans / investment linked policy (bergantung kpd umur)

*MLTA : MEMPUNYAI PERLINDUNGAN PENYAKIT KRITIKAL (kami sedia memberi keterangan)

Perbezaan antara MRTA/MLTA dgn Morgage Life:-





1. Jika berlaku kematian orang yang diinsuranskan, MRTA/MLTA dan morgage life akan tolong bayarkan rumah tu ....mean benefit dier sama rumah tu free tak yah bayar lagi cuma beza dier morgage life dibayar lebih banyak. wang selebihnyer dibayar kpd pewaris.

2. tapi macammana pulak kalau dikesan kene penyakit kritikal ???...time tu mesti nak pakai duit banyak dan ader yang tak dapat bekerja....mintak dijauhkan... sebab mengikut world health organization (WHO) orang yang sakit lagi banyak pada yang mati dgn ratio 6:1...mean orang tu tak mati lagi  ada 1 tapi menderita penyakit kritikal ada 6 orang...


kat sini la beza yang ketara iaitu time sakit2 tu la kene lagi bayar umah berbanding dgn morgage life. so no question ask,morgage life tu terus bayar pada bank and rumah tu free lagi...so maner kita nak free ker or dlm sakit2 tu bayar hutang lagi???

3. Disabilities atau kecacatan kekal lagi teruk pada penyakit kritikal. ratio WHO pun sama lebih kurang 6:1...in case happen MRTA/MLTA kater still kene bayar umah gak tak kira la ko cacat camner pun...berlainan plak dgn morgage life, terus bayar pada bank and rumah tu jadi free lagi...

4. Orang selalu buat bende ne...kalau tak cukup duit or nak guna duit, refinance umah...so dpt la duit lebih topup beli keter baru lagi canggih...tapi hutang bertambah lagi....lain orang lain ragam ek...huhuhu...
megikut statistik bank negara...rakyat malaysia refinance umah 3 hingga 5 kali dalam seumur hidup meminjam tu...ne tak tipu ek...kater bank negara ne...
so bila kita refinance, kita kene beli lagi insurans MRTA/MLTA tu dgn premium lagi tinggi coz time tu umur dah bertambah...so rugi la..huhuhu...
tapi dgn morgage life policy tu bole bawak ke hulu ke hilir tukau2 bank sebanyak maner korang nak refinance....mean xpayah ambek lagi insurans baru...so jimat kan kat sini...

5. cash value- kalau choose MRTA/MLTA practically No Saving, No Return and No Refunds. But dgn morgage life korang boleh pilih sama ada nak settle rumah awal or biar jer duit tu membiak...

No comments:

Post a Comment

Klik Tabung Ye...

Tabung oo Tabung

Kartikel Punye !!!