Monday, 25 February 2013

HOT !!! MANUSIA ANEH DI DUNIA BERWAJAH VAMPIRE

MENYUSURI MANUSIA ANNEH YANG MENJADI TUMPUAN KERANA BERWAJAH VAMPIRE ATAU BERWAJAH ANEH

Manusia aneh di dunia dan menjadi tumpuan menyelubungi 2 beradik. Mereka mempunyai gigi taring tajam dan terpaksa mengelakkan sinar matahari. Ini bukan kisah di filem 'Twilight'. Dua bersaudara Simon, 13, dan George, 11 mengidap sindrom aneh atau berwajah aneh dengan watak mirip vampire. Oleh yang demikian, mereka di gelar sebagai manusia aneh berbanding bentuk fizikal manusia lain terutama dibahagian wajah mereka.


Dua beradik ini menderita kelainan genetik yang dalam istilah perubatan dikenali sebagai Hypohidrotic Ectodermal displasia. Dianggarkan hanya menimpa 7,000 orang di dunia.

Penyakit ini menunjukkan ciri fizikal yang membimbangkan seperti kulit kepala dan rambut tipis, sukar berpeluh dan gigi tumbuh tidak sempurna. Lantaran sukar berpeluh, pesakit cenderung mudah mengalami hipertermia jika suhu di sekitar tak terkawal.


Di tengah penderitaan itu, mereka harus menghadapi persekitaran sosial yang cenderung mengasingkan. "Teman-teman bahkan memanggil mereka dengan nama Edward Cullen seperti watak dalam filem 'Twilight'," kata Simon. "Orang yang melihat pasti menganggap kami mengerikan."

Mandy, 45, sang ibu, berkata, "Mereka selalu menjadi perhatian kerana penampilan fizikalnya dan kulitnya yang pucat. Beberapa orang mengatakan mereka mengidam penyakit leukemia. Setelah filem Twilight keluar, orang ramai menggelarkan keluarga kami, Cullen."


Gejala penyakit itu sudah ditunjukkan Simon beberapa selepas lahir. Tiba-tiba suhu tubuhnya menurun secara drastik. "doktor cuba menghangatkannya dengan sinar, tapi lengan dan wajahnya justeru seperti melepuh," kata Mandy yang tak menyangka kedua-dua anaknya mempunyai keadaan serupa.

Kedua-dua manusia aneh ini banyak memberi kesan kepada persekitaran kerana wajah mereka mirip vampire. Oleh yang demikian, Mandy belajar menangani keadaan dua anak lelakinya. Ia tak membenarkan kedua-dua mereka bersenam kerana khuatir suhu tubuhnya meningkat. Ini bahaya kerana kedua-duanya tidak boleh mengeluarkan peluh. Itulah mengapa dua kanak-kanak itu lebih banyak menghabiskan waktunya dengan bermain video games di rumah.

3 comments: